Vruchtbare periode berekenen

0 Comments

Zelf jouw vruchtbare periode berekenen? Wanneer je zwanger probeert te worden is timing alles. Per cyclus is een vrouw namelijk slechts een paar dagen vruchtbaar. Dit zijn de dagen voor de ovulatie (eisprong) tot een aantal uur na de ovulatie. Alleen als je tijdens deze dagen vrijt, kan je zwanger worden. Bereken met de calculator hierboven jouw vruchtbare dagen en ovulatie.

Jouw vruchtbare periode berekenen

Iedere menstruatiecyclus maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Tijdens deze cyclus komt een rijpe eicel vrij. Dit wordt de eisprong of de ovulatie genoemd. De rijpe eicel kan bevrucht worden door een spermacel.

Het zaad van de man kan tot ongeveer 5 dagen blijven leven in je lichaam. De eicel is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar, daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. Meer dan een dag na de eisprong is de kans op een zwangerschap nihil. Als je wilt weten wanneer je vruchtbare dagen zijn, is het daarom van belang om te weten wanneer je ovulatie is.

Zelf je vruchtbare periode berekenen en ovulatie berekenen

Je kan ook zelf je ovulatie en vruchtbare dagen berekenen:

  • Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid.
  • Tel hier de lengte van je cyclus* bij op.
  • Ongeveer 14 dagen voor deze datum vindt je ovulatie (eisprong) plaats.
  • Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen daarvoor.

* De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar kan ook korter of langer duren. Je cyclus berekenen doe je door het aantal dagen te tellen van de eerste dag waarop je menstruatie begint, tot de dag voor je weer opnieuw ongesteld wordt.

De berekening van je verwachte ovulatie geeft een goede indicatie. Het is echter geen exacte wetenschap. De menstruatiecyclus en het moment van de eisprong verschilt per vrouw.

Zeker bij een onregelmatige cyclus kan het afwijken. Gebruik de verwachte ovulatiedatum uit deze berekening daarom alleen als richtlijn wanneer je eisprong ongeveer zal plaatsvinden.